Pielęgnacja włosów – Równowaga PEH

Odżywianie – równowaga PEH (proteinowo-emolientowo-humektantowa)

Aby włosy wyglądały zdrowo, należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniego balansu pomiędzy proteinami, emolientami a humektantami.

Humektanty

Są to substancje silnie higroskopijne, mają zdolność wiązania wody w naskórku i we włosach. Jeśli chcemy długotrwale nawilżyć włosy, należy ograniczyć parowanie z nich wody. By temu zapobiec używamy wspomnianych wcześniej emolientów i protein, ponieważ gdy woda zbyt szybko wyparowuje, to włosy mogą się robić matowe, szorstkie, mogą się nawet kruszyć i łamać. Jeśli jednak przegniemy w drugą stronę, dostarczając za dużo humektantów,  fryzura robi się oklapnięta, włosy mogą się za bardzo rozciągać. Humektantami są przede wszystkim: gliceryna, kwas hialuronowy, aloes, mocznik, miód, glikole, d-pantenol, fruktoza, alantoina, sorbitol, sól sodowa kwasu piroglutaminowego. Humektanty najlepiej stosować 1-2 razy w tygodniu, zależy to od stopnia wysuszenia włosów, po nałożeniu na włosy np. żelu aloesowego.

Maski i odżywki z przewagą humektantów jakie możemy zastosować to np:

 

Emolienty

Emolienty to substancje tworzące okluzję (warstwę ochronną) chronią włosy przed utratą wilgoci, promieniowaniem UV, zbyt wysoką temperaturą czy przed uszkodzeniami mechanicznym. Dzięki nim włosy są bardziej elastyczne, błyszczące, gładsze. Niedobór emilolientów objawia się nadmierną lekkością włosów, puszeniem, elektryzowaniem, zaś gdy przesadzimy z ich stosowaniem, to włosy staną się oklapnięte, stracą objętość, zamienią się w „strąki”. Do emolientów zaliczamy, oleje, woski, masła, alkohole tłuszczowe (np. alkohol cetylowy, alkohol cetylostearylowy, alkohol myristylowy).  Emolienty powinny stanowić podstawę włosowej pielęgnacji, niezależnie od typu włosów, stosujemy je najczęściej, przy każdym myciu, gdyż nawet gdy mamy typowo humektantową lub proteiną maskę czy odżywkę, to w składzie zawsze będą jakieś emolienty.

Maski i odżywki z przewagą emolientów to np.

 

Proteiny

Proteiny są głównym składnikiem tworzącym łodygę włosa, jego szkieletem. Stosowane w pielęgnacji mogą w pewnym stopniu wypełnić ubytki powstałe w łodydze włosa. Gdy włosom brakuje protein stają się wiotkie, nie chcą się układać a włosy kręcone stają się mniej kręcone. Gdy przesadzimy z ilością stosowanych protein, wtedy kosmyki robią się suche, szorstkie, sztywne, mogą się puszyć a nawet łamać.

Z nadmiarem protein można sobie poradzić stosując szampony z mocnymi detergentami. Po takim myciu nałożyć odżywkę/maskę z humektantami i zamknąć emolientami. Do protein należą przede wszystkim: keratyna, kolagen, elastyna, jedwab, proteiny mleka, soi, jedwabiu, kaszmiru, pszenicy. W zależności od potrzeb włosów proteiny stosujemy raz w tygodniu lub rzadziej, najlepiej nakładać je na dobrze nawilżone włosy, czyli np. gdy po poprzednim myciu użyto humektantów, lub podczas jednego mycia, czyli najpierw odżywka humektantowa, a po jej zmyciu odżywka proteinowa.

Maski i odżywki typowo proteinowe to

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart
Przewiń do góry